Dr. Anja Buttstedt

Profil

Derzeitige StellungPost Doc
FachgebietBiochemie und Physiologie der Tiere,Biochemie
Keywordsbioanalytical methods, protein biochemistry, Apis species, honey bee nutrition, sterol metabolism

Aktuelle Kontaktadresse

LandDeutschland
OrtTübingen
Universität/InstitutionEberhard Karls Universität Tübingen
Institut/AbteilungInstitut für Evolution und Ökologie
Websitehttps://uni-tuebingen.de/fakultaeten/mathematisch-naturwissenschaftliche-fakultaet/fachbereiche/biologie/institute/evolution-und-oekologie/lehrbereiche/vergleichende-zoologie/gruppe/anja-buttstedt/

Gastgeber*innen während der Förderung

Prof. Dr. Abdullahi YusufDepartment of Zoology and Entomology, University of Pretoria, Pretoria
Beginn der ersten Förderung01.01.2021

Publikationen (Auswahl)

2023Anja Buttstedt, Christian WW Pirk, Abdullahi A Yusuf: Differences in the suitability of published honey bee (Apis mellifera) reference genes between the African subspecies Apis mellifera scutellata and European derived Apis mellifera. In: Molecular Ecology, early online, 2023,
2023Anja Buttstedt, Christian WW Pirk, Abdullahi A Yusuf: Mandibular glands secrete 24-methylenecholesterol into honey bee (Apis mellifera) food jelly. In: Insect Biochemistry and Molecular Biology, 161, 2023, 104011
2022Carmen Ioana Muresan, Daniel Severus Dezmirean, Bianca Dana Marc, Ramona Suharoschi, Oana Lelia Pop, Anja Buttstedt: Biological properties and activities of major royal jelly proteins and their derived peptides. In: Journal of Functional Foods, 2022, 105286
2022Anja Buttstedt: The role of 10-hydroxy-Δ2 -decenoic acid in the formation of fibrils of the major royal jelly protein 1/apisimin/24-methylenecholesterol complex isolated from honey bee (Apis mellifera) royal jelly. In: European Journal of Entomology, 2022, 448-453