Search for

Bibliographia Humboldtiana Index

Bibliographia Humboldtiana

II. Publications by Humboldt Research Fellows from Germany in 2008

Philosophy

Ebke, Dr. Thomas

Universität Potsdam, Germany
Field of research: Philosophy
Host: Dr. Christian Sommer Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS)
  • Thomas Ebke: „Die präzise verfehlte und die spiegelverkehrte Heimat. Über die zwei utopischen. Konfigurationen des Ruhrgebiets bei Nicolas Born“. In: Echt! Pop-Protokolle aus dem Ruhrgebiet. (Ed. Johannes Springer, Christian Steinbrink, Christian Werthschulte) Duisburg: Salon Alter Hammer, 2008, p. 200 - 218 [Literaturwissenschaft Ruhrgebiet Ästhetik].

  • Thomas Ebke: „Lebenswissenschaft bei Georges Canguilhem“. In: Philosophische Rundschau . 55/3, 2008, p. 252 - 261 [Historische Epistemologie Französische Philosophie des 20. Jahrhunderts].

Hennig, Dr. Boris

Ryerson University, Canada
Field of research: History of philosophy
Host: Prof. Dr. Nicholas Rescher University of Pittsburgh
  • Boris Hennig: Zeitliche Entitäten: Geschehnisse. In: Biomedizinische Ontologie. (Ed. Ludger Jansen, Barry Smith) Zürich: vdf Hochschulverlag AG an der ETH, 2008, p. 127 - 154.

  • Boris Hennig: Substance, Reality, and Distinctness. In: Prolegomena. 7(1), 2008, p. 5 - 20 [Substance, Reality].

  • Boris Hennig: Tugenden und Absichten. In: Philosophisches Jahrbuch. 115(1), 2008, p. 165 - 182 [Virtue Ethics, Teleology, Generic Judgments].

  • Boris Hennig: Matter in Z3. In: Foundations of Science. 13, 2008, p. 199 - 215 [Matter, Aristotle, Metaphysics].

Lemke, Prof. Dr. Harald

Leuphana Universität Lüneburg, Germany
Field of research: Philosophy
Host: Prof. Dr. Tadashi Ogawa Kyoto University
  • Harald Lemke und Iris Därmann (Hrsg.): Die Tischgesellschaft. Philosophische und Kulturwissenschaftliche Annäherungen. Bielefeld: transcript Verlag, 2008, 240 pp. [Philosophies of Food, Food Studies, Culinaristics, Ethics Aesthetics Politics of Eating Culture].

  • Harald Lemke: Die Weisheit des Essens. Gastrosophische Feldforschungen The Widom of Eating. Gastrosophical Fieldworks. München: Iudicium, 2008, 242 pp. [Wisdom, Japanese Philosophy, Chinese Philosophy, Ethics and Politics of Food, Global Development, Sustainability, Dogen Kigen].

  • Harald Lemke, Iris Därmann (Hrsg.): Die Tischgesellschaft. Philosophische und kulturwissenschaftliche Annäherungen. Bielefeld: transcript, 2008, 240 pp. [Food Culture, Philosophy, Cultural Studies].

  • Harald Lemke, Tadashi Ogawa: Essen – Wissen. Erkundungen zur Esskultur. München: Iudicium, 2008, 175 pp. [Food Culture, Philosophy, Intercultural Studies].

Schloßberger, Dr. Matthias

Universität Potsdam, Germany
Field of research: Political philosophy
Host: Prof. Dr. Alessandro Ferrara Universita di Roma Tor Vergata
  • Matthias Schloßberger, Bruno Accarino (Hg.): Expressivität und Stil. Helmuth Plessners Sinnes- und Ausdrucksphilosophie. Berlin: Akademie, 2008, 323 pp. [Ausdruck, Expressivität, Philosophische Anthropologie, Plessner].