Prof. Dr. Marshall A. Azeke

Profile

Academic positionFull Professor
Research fieldsBiochemistry,Nutritional Sciences
KeywordsInositol phosphate, Phytase, Phytic acid, Rhizopus, Thermostabilization

Current contact address

CountryNigeria
CityEkpoma, Edo State
InstitutionAmbrose Alli University
InstituteBiochemistry Department

Host during sponsorship

Dr. Ralf GreinerMolekularbiologisches Zentrum, Bundesforschungsanstalt für Ernährung und Lebensmittel, Karlsruhe
Prof. Dr. Klaus-Dieter JanyMolekularbiologisches Zentrum, Bundesforschungsanstalt für Ernährung und Lebensmittel, Karlsruhe
Dr. Ralf GreinerInstitut für Lebensmittel- und Bioverfahrenstechnik, Max Rubner-Institut, Bundesforschungsinstitut für Ernährung und Lebensmittel, Karlsruhe
Dr. Norbert U. HaaseInstitut für Sicherheit und Qualität bei Obst und Gemüse, Max Rubner-Institut, Bundesforschungsinstitut für Ernährung und Lebensmittel, Detmold
Prof. Dr. Christian ZörbInstitut für Kulturpflanzenwissenschaften, Universität Hohenheim, Stuttgart
Start of initial sponsorship01/10/2006

Program(s)

2006Georg Forster Research Fellowship Programme

Publications (partial selection)

2011Marshall A. Azeke, Ralf Greiner, Klaus-Dieter Jany: Purification and Characterization of two intracellular phytase from the tempeh fungus Rhizopus oligosporus. In: Journal of Food Biochemistry, 2011, 213-227
2011Marshall A. Azeke, Rafaat M. Elsanhoty, Samuel J. Egielewa, Mary U. Eigbogbo: The effect of germination on the phytase activity, phytate and total phosphorus contents of some Nigerian-grown grain legumes.. In: Journal of the Science of Food and Agriculture, 2011, 75-79
2007Marshall A. Azeke, Barbara Fretzdorff, Hans Buening-Pfaue, Thomas Betsche.: Comparative effect of boiling and solid substrate fermentation using the tempeh fungus (Rhizopus oligosporus) on the flatulence potential of African yambean (Sphenostylis stenocarpa L.) seeds.. In: Food Chemistry, 2007, 1420-1425
2007Marshall A. Azeke, Barbara Fretzdorff, Hans Buening-Pfaue and Thomas Betsche: Nutritional value of African yambean (Sphenostylis stenocarpa, L): improvement by solid substrate fermentation using the tempeh fungus Rhizopus oligosporus. . In: Journal of the Science of Food and Agriculture, 2007, 297-304
2004Thomas Betsche, Barbara Fretzdorff and Marshall A. Azeke New Products for the improvement of the African nutritional status: how microorganisms transforms the hard-to-cook African yambean.. In: Forschungsreport, 2004, 16-19