Prof. Dr. Esra Capanoglu Guven

Profil

Derzeitige StellungProfessor W-3 und Äquivalente
FachgebietLebensmittelchemie,Biochemie und Biophysik der Pflanzen,Ernährungswissenschaften
KeywordsWaste valorization, In vitro Bioaccessibility, Functional Foods, Antioxidants, Fruit and Vegetable Processing

Aktuelle Kontaktadresse

LandDeutschland
OrtHannover
Universität/InstitutionGottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover
Institut/AbteilungInstitut für Lebensmittelwissenschaft und Humanernährung

Gastgeber*innen während der Förderung

Prof. Dr. Tuba EsatbeyogluInstitut für Lebensmittelwissenschaft und Humanernährung, Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover, Hannover
Beginn der ersten Förderung01.08.2023

Programm(e)

2022Georg Forster-Forschungspreis-Programm

Projektbeschreibung der*des Nominierenden

Prof. Capanoglu, a leading international food chemist, is known for her expertise in processing and food matrix effects on the content and bioavailability of phenolic compounds and other bioactives. She has also made important contributions on investigating methods to improve the bioavailability of bioactive compounds, as well as waste valorization. In Germany, she intends to focus on the effect of non-thermal novel technologies on the content, bioaccessibility and bioavailability of bioactive compounds in different food matrices and to valorize the by-products of food industry for functional food development.